Δράση αλληλεγγύης στη Σλοβακία και παρενόχληση από την αστυνομία

Δράση αλληλεγγύης στη Σλοβακία και παρενόχληση από την αστυνομία

Παρενόχληση από την αστυνομία κατά τη διάρκεια δράσης αλληλεγγύης από την Priama akcia-Bratislava (IWA/AIT Slovakia) προς υποστήριξη των συλληφθέντων Σέρβων αναρχοσυνδικαλιστών.

Τη Δευτέρα στις 7 Σεπτέμβρη 2009, η Priama akcia-Bratislava (IWA-AIT) οργάνωσε μια δράση αλληλεγγύης έξω από τη Σερβική πρεσβεία στη Bratislava.

Περίπου 10 άτομα μαζεύτηκαν για να συναντηθούν με τον πρέσβη και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με τις πράξεις των Σερβικών αρχών. Ο πρέσβης όμως δεν ήταν στη πρεσβεία. Είπαμε σε ένα υπάλληλο της πρεσβείας οτι θέλουμε να γίνει επίσημη καταγραφή της διαμαρτυρίας μας και να ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βελιγράδι. Μας είπανε να βάλουμε τα γράμματα διαμαρτυρίας μας στο γραμματοκιβώτιο και οτι θα τα κοίταγαν αργότερα. Όλη η συζήτηση έγινε με intercom στην είσοδο της πρεσβείας…

Μετά τη συζήτηση με τη φωνή μέσα από τη πρεσβεία, ένας από τους δυο-τέσσερις «μυστικούς» μπάτσους που ήταν κοντά στους παρευρισκόμενους όλη την ώρα (με την ευκαιρία, ένας μπάτσος ή υπάλληλος της πρεσβείας τράβαγε βίντεο ή έπερνε φωτό των συντρόφων με το κινητό του:)) μας έδειξε την «διπλωματική» του αστυνομική ταυτότητα και μας ζήτησε να πούμε τα ονόματά μας. Εμείς αρνηθήκαμε και μετά από μια σύντομη ανταλλαγή λέξεων σχετικά τις δεξιώτητες της αστυνομίας φύγαμε χωρίς να έχει γίνει η ταυτοποίηση. Ο μπάτσος είπε, μετά, οτι σε αυτή τη περίπτωση θα καλούσε την αστυνομία.

Παρενόχληση από την αστυνομία

Κατεβήκαμε το δρόμο και μετά από 150 μέτρα είδαμε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας να έρχεται προς εμάς. Δεν θέλαμε να μας ξαναενοχλήσουν, κι έτσι πήγαμε προς το πάρκο της πόλης (που είναι δάσος) και χωριστήκαμε σε δυο ομάδες. Μέσα σε δευτερόλεπτα μια από τις ομάδες τεσσάρων ατόμων συναντήθηκε με 5-7 μπάτσους που ήρθαν προς το μέρος τους, και οι οποίοι ήθελαν να δούνε τις ταυτότητές μας. Στο δάσος. Ο έλεγχος των ταυτοτήτων κράτησε κάπου 10-15 λεπτά και βέβαια είμασταν στοχοποιημένοι γιατί οι μπάτσοι δεν έκαναν έλεγχο τους περαστικούς. Η αστυνομία σκαρφίστικε τη δικαιολογία οτι «έψαχναν για ένα καταζητούμενο ή χαμένο πρόσωπο», Στο τέλος ο αστυνομικός είπε οτι τα στοιχεία των ταυτοτήτων θα καταγράφονταν σε κάποιο σύστημα της αστυνομίας, έτσι ώστε άμα κάτι συμβεί στη περιοχή να τους καλέσουν σαν μάρτυρες. Ούτε μιλιά για το «καταζητούμενο ή χαμένο πρόσωπο»… Ας ελπίσουμε μόνο να μη γίνει κάτι στο δάσος σήμερα.

Η αλληλεγγύη ξεκινά τώρα.

Παρόλη τη τρελή παρενόχληση της αστυνομίας, δώσαμε τα γράμματα διαμαρτυρίας στη πρεσβεία. Η καμπάνια αλληλεγγύης είναι στην αρχή της και δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι στη Σερβία και να παρθούν πίσω οι κατηγορίες.

Μια επίθεση σε αναρχοσυνδικαλιστές είναι μια επίθεση σε κάθε αγωνιζόμενο εργάτη.

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες συντρόφους στη Σερβία!

Priama akcia – Bratislava
IWA/AIT Slovakia

http://asi.zsp.net.pl/support-action-in-slovakia-and-police-harrassment/